Interreg France-Wallonie-Vlaanderen

Mede dankzij het Europees project 'Grenzeloos Competent' kon GROW Talent haar doelstelling om jongeren en werkzoekenden te enthousiasmeren voor verschillende industriële sectoren, vertalen in een concreet vast aanbod.

De arbeidsmarkt in de grensregio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen kampt met een aantal tegenstrijdigheden. Aan de ene kant raken heel wat (West-Vlaamse) vacatures steeds moeilijker ingevuld omwille van een tekort aan arbeidskrachten op de lokale arbeidsmarkt. Aan de andere kant vinden heel wat Franse en Waalse werkzoekenden maar moeilijk een voor hen geschikte job (in hun eigen regio). In het project Grenzeloos Competent, brachten maar liefst 23 Franse, Waalse en Vlaamse partners hun middelen, expertise en netwerk bijeen om samen tot een grotere arbeidsmobiliteit van werkzoekenden in de grensregio te komen. Grenzeloos Competent ging van start op 1 oktober 2016 en eindigde op 31 december 2021.

Logointerregfwv couleur

Doelstellingen van het project

  • Het promoten van de jobs in de 3 sectoren.
  • Het ontwikkelen van grensoverschrijdende opleidingsprogramma’s voor een vijftal beroepen.
  • Het ondersteunen van kleinere KMO’s bij het aanwerven van grenswerkers.
Meer weten over 'Grenzeloos Competent'

'Grenzeloos competent & GROW Talent'

Met GROW Talent ligt de focus op die eerste doelstelling: promotie van jobs uit verschillende sectoren. We nemen dit op zowel voor werkzoekenden als voor jongeren, de werknemers van morgen! We willen hen informeren over de belangrijke rol die zij (later) kunnen spelen in de West-Vlaamse industrie. Informeren koppelen we aan beleven. Vanuit een interactieve aanpak die de praktijk dicht benadert, enthousiasmeren we jongeren/werkzoekenden voor de boeiende werkervaringen die op hen wachten.

Aanbod

Voor de ontwikkeling van dat interactief aanbod konden we rekenen op de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

TalkingTextiles_hand

Talking Textiles

Interactieve opstelling met workshop. Tien ambassadeurs uit de textielsector geven je inkijk in hun praktijk en dagen je uit met een ontwerpchallenge.

Deze opstelling kan fungeren als uithangbord of expositie, maar kan tevens gebruikt worden als workshoptool en is dus multi-inzetbaar.

Talking Textiels (NL) Talking Textiles (FR)
EG FF

Escape game Food Factory

Al gamend ontdekken deelnemers hun talent voor de sector. Iedereen wint bij dit spel, maar welk team stopt het snelst de klok?!

Sociale interactie, digitale vaardigheden, technisch inzicht, oplossingsgericht denken, ... een waaier aan vaardigheden zit op ingenieuze wijze verweven doorheen de game. Ideaal om jezelf en de sector beter te leren kennen.

Escape game Food Factory (NL) Escape game Food Factory (FR)